Теорія кольору в дизайні

Теорія кольору в дизайні

Конкретні визначення, рекомендації та правила в образотворчому мистецтві дозволяють дизайнерам спілкуватися зі своїми користувачами за допомогою привабливого поєднання відтінків.

Теорія кольору — це наука про те, як кольори поєднуються між собою, а також мистецтво їх поєднання.

Колірне коло було розроблене вченими та художниками (вважається, що навіть Ісаак Ньютон також доклав до цього руку).

Як теорія кольору допомагає в дизайні інтер'єру

Коли справа доходить до дизайну інтер'єру, розуміння теорії кольору допомагає гармонізувати колірну гамму. Вкрай важливо вибирати правильні кольори, оскільки відтінки можуть впливати на настрій, створювати атмосферу і впливати на самопочуття людини.

Вибір колірної гами для інтер'єру може бути напруженим процесом, який викликає хвилювання. Для дизайнерів інтер'єру важливо добре розбиратися в колірному колі.

Колірне коло містить:

  • Основні кольори — червоний, жовтий, синій утворюють основу кольорів.
  • Вторинні кольори поєднання основних кольорів створює вторинні кольори, такі як фіолетовий, зелений та червоно-помаранчевий.
  • Третинні кольори ви можете створювати третинні кольори, поєднуючи вторинні та основні кольори або основні кольори у співвідношенні 2:1.

Створення логічних комбінацій кольорів за допомогою колірного кола називається колірною схемою. Схема забезпечує правильну естетику, коли мова йде про колірний стиль і колірну привабливість.

Приклади колірних схем:

  • Монохроматична

Різноманітні тони одного відтінку створюють єдину або монохромну схему.

  • Аналогічна колірна схема

Ви можете створити її, використовуючи кольори, які знаходять місце поруч один з одним на колірному колі; наприклад, колірна схема омбре.

  • Тріада

Ви можете створити тріаду з відтінків, які однаково розташовані на колірному колі.

  • Доповнювальні

Це кольори на протилежних сторонах колеса.

  • Тетрадикальні

Варіанти подвійних кольорів рівномірно розподілені на колірному колі.

  • Розділені взаємодоповнюючі

Це два кольори на протилежних кінцях колірного кола, один з яких розділений на ще два сусідні кольори. Наприклад, жовто-зелений.

Теорія кольору дуже важлива і цінна для розуміння того, як поєднувати кольори між собою. Дизайнер інтер'єру витрачає багато часу на вивчення того, як використовувати колірне коло на свою користь. Ефективне використання колірного кола, вміле поєднання кольорів у правильному контексті та створення ідеальної колірної палітри для кожної кімнати й простору в будинку, приносить величезну користь кожному.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Дизайн інтер'єру, архітектура, декор